News

Cloncurry BeefUp forum set for October 21-22

Beef Central, 26/09/2021

A BeefUp forum and field day to be held in Cloncurry next month will provide a range of updates on MLA research, development and adoption programs relevant to the northern beef industry as well as practical, commercial insights from producers’ own experiences.

The Cloncurry BeefUp forum and field day will be held on Thursday October 21 and Friday October 22 at the Cloncurry Council Shire Precinct, including an afternoon paddock tour and barbecue dinner on Thursday.

BeefUp forums provide an opportunity for northern Australian beef producers to learn about the latest on-farm research and technologies and meet others working in the red meat industry.

Presentations will include updates

The program is as follows:

Thursday 21 October

8.00am MLA opening address

Doug McNicholl, Program Manager – Sustainability Innovation, Meat & Livestock Australia (30mins)

Animal Production

8.30am Phosphorus: adoption and economics

Tim Schatz, Principal Pastoral Production Research Officer, NT Department of Industry, Tourism and Trade (45mins & 15mins Q&A)

9.30am – Panel

The Northern Breeding Business (NB2) RD&A strategic partnership

Dr Lee A Fitzpatrick, Northern Management Committee Chair (30mins & 15mins Q&A)

Strategies to improve milk delivery and calf survival

Luis Prada e Silva, Principal Research Fellow Centre for Animal Science, University of Queensland (30mins) (15mins Q&A)

10.45am Morning tea

Grazing land management

11.00am – Panel

Approaches to low cost and sustainable grazing

Stuart Austin, General Manager, Wilmot Cattle Co (10mins)

Steve Taylor, Beef Producer (10mins)

Nikko Lord, Manager, Lord Pastoral (10mins)

(20mins Q&A)

12.00pm Seasonal outlook and climate drivers

Dr Chelsea Jarvis, Research Fellow, University of Southern Queensland’s Centre for Applied Climate Sciences (30mins)

12.30pm – Panel Optimising drought resilience

Dr Maree Bowen, Principal Research Scientist, Beef and Sheep, DAF (20mins)

Col Burnett, Co-owner, Burnett Holdings (10mins) (15mins Q&A)

1.15pm Lunch

1.45pm MLA research & development introduction

Nigel Tomkins, Manager R&D, Meat & Livestock Australia (30mins)

2.15pm Priority setting workshop

Nigel Tomkins, Manager R&D, Meat & Livestock Australia (30mins)

2.45pm Afternoon tea

People

3.00pm Planning for the future ProAgtive (45mins)

3.45pm One beef business’ perspective on generational change in industry

Alistair McClymont, Partner, AGM Pastoral (15mins)

4.00pm – Panel – Taking the reins (Developing yourself to develop the business – Advancing Beef Leaders)

Rach Hoolihan, Program Coordinator Sustainable Land Management, Southern Gulf NRM

Robert Chaplain, Wynberg Station

Anita McNamara

(60 mins)

5.00pm Close

7.30pm BeefUp dinner

Friday 22 October

8.30am New research on pain relief

Dr Dominique Van der Saag, Lecturer in Animal Welfare Science and Animal Behaviour, Sydney School of Veterinary Science, The University of Sydney (30mins)

9.00am Introducing Angus genetics to northern Australia

Ben McGlynn, General Manager North, Paraway Pastoral Co (30mins)

9.30am Benefits of drones in northern beef herds (45mins)

Luke Chaplain, beef producer

10.15am Morning tea

10.30am Mitchell grass response

David Phelps, Manager, Rural Economic Development, Department of Agriculture and Fisheries (30mins)

11.00am Using satellite imagery for pasture estimation

Phil Tickle, co-founder and Managing Director of Cibo Labs. (45mins)

11.45am Q&A with the morning’s speakers

12.00pm Lunch

1.00pm Event concludes

For more details and to register click here

HAVE YOUR SAY

Your email address will not be published.

Your comment will not appear until it has been moderated.
Contributions that contravene our Comments Policy will not be published.

Comments

Get Beef Central's news headlines emailed to you -
FREE!