



Broome BeefUp Forum Friday 5 and Saturday 6 November 2021

Venue Oaks Broome Hotel, 99 Robinson St, Broome WA 6725

Day 1 - 9.30am – 4.30pm followed by networking dinner at 6.30pm

Day 2 – 9.00am – 12.30pm

Join us for the 2021 Broome BeefUp forum, delivered by Meat & Livestock Australia.

About BeefUp

BeefUp forums provide an opportunity for northern Australian beef producers to learn about the latest on-farm research and technologies and meet others working in the red meat industry. Hear firsthand about the outcomes of MLA R&D and the next steps to drive profitability and productivity in your red meat business.

Why should I attend a BeefUp forum?

- Hear about the latest red meat research, development and adoption programs with a whole-farm and value chain focus.
- Interact with expert speakers, including leading producers, advisors and researchers.
- Access tools and insights tailored to your local area.

Event features

- RD&A and market update from MLA
- Producers sharing practical, commercial insights
- Interactive Q&A panel sessions addressing animal welfare, pain relief, environmental factors, people and production.
- BeefUp dinner and networking drinks.





Cost: MLA members \$25. Non-members \$50. **RSVP**: **Friday 29 October 2021** Includes: Morning and afternoon teas, lunch, dinner

Contact: BeefUp Event Coordinator

Name: Rosie Peace **P:** +61 8 8942 3388

E: beefup@associatedadvertising.com.au





Time	Friday 5 November
10.00am	Welcome and Housekeeping
	James Camp, RBRC Chair and Natalie Bell, AA&P Events (BeefUp Coordinator) (15mins)
	BeefUp Your Business Industry R&D
10.15am	MLA Update
	Jason Strong, Managing Director (30 mins)
10.45am	CalfWatch – Developing a system to remotely monitor calving in north Australia
	Dr Kieren McCosker, Regional Director, Katherine & Senior Livestock Scientist, Northern
11.30am	Territory Department of Industry, Tourism and Trade (45mins) Genomics in 2021: Northern cattle genomic update
11.30am	Dr Ben Hayes, QAAFI, UQ (via Zoom -30mins)
12.00pm	Lunch
	Environment
12.45pm	MLA R&D for northern Australia including CN30 Carbon project update
·	David Beatty, Group Manager - Productivity & Animal Wellbeing, MLA (30mins)
1.15pm	Updates from the Northern Australia Climate Program (NACP) – CliMates
	Jardine McDonald, Rangelands NRM, Pilbara CliMate (45mins)
2.00pm	Afternoon Tea
2.30pm	BeefLinks projects and update on Rio Tinto's virtual fencing trial
2.00	Phil Vercoe, Professor, BRurSc PhD N.E, University of WA (30mins)
3.00pm	Investment into pastoral irrigated agriculture in North West Western Australia Christopher Ham, Senior Development Officer and Sam Crouch, Development Officer, DPIRD
	plus Haydn Sale, Argyle Cattle Co (30 Mins)
3.30pm	Building a career in Agriculture (panel) plus Q&A
3.33p	Kayla Evans / Sue Ellen, Careers in Food & Fibre Project DPIRD
	Cara Peek, Founder and Chairperson, Saltwater Country Pty Ltd
	Jimmy Bidstrup, Agronomist, Elders
	Facilitator: Amelia Nolan – Livestock Collective (1 hour)
4.30pm	Wrap up day 1 - Natalie Bell, AA&P Events (BeefUp Coordinator) (5mins)
6.30pm	BeefUp Networking Dinner with Guest Speaker: Amelia Nolan from The Livestock
	Collective
8.30am	Saturday 6 November Day 2 Welcome
0.30aiii	Natalie Bell, AA&P Events (BeefUp Coordinator) (10mins)
	MLA Priority Setting
8.40am	Priority setting process
	David Beatty, MLA, James Camp, RBRC Chair. Rach Darwin, RBRC Secretary. (45mins)
	Animal Welfare
9.25am	Pain relief options during spaying
	Dr Bryce Mooring / Dr Peter Nugroho - Broome Cattle Vets (30mins)
9.55am	Northern Beef Development Industry Update
	Trevor Price Northern Beef Development Project Manager (10mins) Producer Demonstration Sites (PDS) options for pain relief
	Rach Darwin, Development Officer, Northern Beef Development, DPRID
	Producer collaborators (20mins)
10.25am	Morning Tea
10.50am	Developing a farm animal welfare plan using the WELFARECHECK Program
	Dr Tracy Sullivan - Australian Cattle Veterinarians (30mins)
	Production
11.20am	Working with industry and farmers to see real improvement in agricultural practice and
	environmental management
12 20nm	Gabriel Cane – Integrity Ag (Zoom) Facilitator: Jimmy Bidstrup, Agronomist, Elders (60mins) BeefUp Evaluation & Close
12.20pm	Natalie Bell, AA&P Events (BeefUp Coordinator) (10mins)
12.30pm	Lunch
	23.1011