News

BeefUp forum heads to Winton on April 27

Beef Central, 13/04/2022

Winton will host Meat & Livestock Australia’s first BeefUp forum for 2022, with a diverse line up of speakers to present on latest on-farm research and technologies for cattle producers.

Tim Schatz, principal pastoral production research officer, NT Dept of Industry, Tourism and Trade, discusses phosphorus adoption and economics.

The Winton BeefUp forum will be held on Wednesday, April 27 at the Winton Shire Council Hall.

It will be followed by networking drinks and dinner at the Winton Hotel.

The cost to attend is $25 for MLA members and $50 for non-members.

RSVPs are required by next Friday, April 20.

Program

8.30am Welcome and housekeeping

Natalie Bell, AA&P Events (BeefUp Coordinator) Gerry Roberts (MC) (5 mins)

8.35am Regional Beef Research Committee Chair address

Nina House, Central-west QLD Representative, NABRAC (5 mins)

8.45am Regional flood recovery update

Mayor Gavin Baskett, Winton Shire Council (15 mins)

Understanding carbon

9.00am CN30 update

Margaret Jewell, CN30 Program Manager, Meat and Livestock Australia (30 mins)

9.30am Neutral vs Trading

Richard Eckard, Professor Sustainable Agriculture, University of Melbourne, Director of Primary Industries Climate Challenges Centre (via zoom) (45 mins)

10.15am Morning Tea (20 mins)

Market insights

10.45am MLA update

Sarah Strachan, Group Manager, Adoption and Commercialisation, MLA (30 mins)

11.15am What are the markets and what are they looking for?

Peter Ryan, Feedlot Buyer, Northern Livestock and Property

Tony Gooden, Sales Director, Frontier International Agri (45 Mins)

12.00pm MSA grading

MLA Representative (45 Mins)

12.45pm Lunch (45 mins)

1.30pm Regional priority setting

1.40pm RBRC/MLA introduction
Producer perspective group workshop

Nina House, Central-west Qld Representative, NABRAC, (1 hour)

Regenerating soils, land and pastures

2.30pm Producer perspectives panel discussion

Raymond Stacey, Advisor, Queensland Rural and Industry Development Authority (Facilitator)

Bob Shepherd, Principal Extension Officer, Department of Agriculture & Fisheries

Philip Hughes, Director, Lachlan Hughes Foundation

Glen Chapman, Southern Blue Regenerative (via zoom) (45 mins)

3.45pm Afternoon Tea (20 mins)

Reducing animal stresses

4.00pm The impact of heat stress and nutrition on the lifetime production of an animal

John Gaughan, Professor School of Agriculture and Food Sciences, University of Queensland (45mins)

5.15pm Wrap up & evaluations

5.45pm Networking drinks and dinner (2 Hours)

Winton Hotel, 43 Werna St, Winton Qld 4735

For more information and to register on the MLA website click here

 

HAVE YOUR SAY

Your email address will not be published.

Your comment will not appear until it has been moderated.
Contributions that contravene our Comments Policy will not be published.

Comments

Get Beef Central's news headlines emailed to you -
FREE!